Tips Keselamatan Ketika Travel: 7 Tips Kritikal

Tips keselamatan ketika travel ini kami bawakan untuk anda kerana terlalu banyak kes serius yang melibatkan pelancong dan traveler ketika berada di destinasi pengembaraan.

7 tips  ini anda perlu ambil serius untuk kekal selamat di dalam perjalanan anda.

Bersedia! Sama ada anda bertolak pada temasya tahunan di seluruh Asia Tenggara, atau hanya menikmati percutian dibawah matahari di Kota Kinabalu, tiada persediaan bermakna perjalanan anda boleh pergi dari percutian syurga ke percutian neraka.

Oleh itu, sebelum anda berlepas, baca tips keselamatan yang tidak ternilai dari kami untuk kekal selamat semasa perjalanan anda.

Pastikan kad anda selamat

1. Pastikan kad anda selamat

Kita semua fikir ia tidak akan berlaku kepada kita tetapi malangnya, penipuan kad kredit boleh berlaku apabila anda berada di luar negara.

Jadi, simpan semua resit anda semasa dalam perjalanan, semak akaun anda dalam talian (atau melalui telefon) secara berkala untuk memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar.

Sentiasa berhati-hati apabila membuat bayaran dalam mata wang asing; periksa kadar pertukaran dan pastikan bahawa tiada tambahan akan ditambah dalam bil anda.

Apabila bayaran dibuat, cuba untuk elak menyerahkan kad anda dan sebaliknya serta tegaskan semua urus niaga dilakukan di hadapan anda.

Jika anda kehilangan kad atau mengesyaki sebarang perbuatan khianat, hubungi syarikat kad kredit anda serta-merta. Salah satu perkara terbaik mengenai pembayaran dengan kad kredit adalah bahawa anda harus diinsuranskan bagi apa-apa kerugian jika sesuatu berlaku.

Simpan wang tunai anda dengan selamat

2. Simpan wang tunai anda dengan selamat

Mencuri adalah perkara biasa di banyak bandar dan pencuri mahir ini mempunyai pelbagai jenis teknik untuk mengambil sebahagian daripada harta benda anda.

Tetapi pakaian dalam anda boleh menjadi jawapan untuk menyimpan barang-barang berharga anda dengan selamat.

Terdapat beratus-ratus pakaian yang boleh menyimpan wang secara rahsia berada pasaran, dan ada juga yang sampai menjahit poket rahsia di dalam pakaian dalam ataupun jaket mereka untuk sembunyikan wang tunai simpanan sekiranya ada kes kecemasan.

Pakai pakaian seperti penduduk tempatan

3. Pakai pakaian seperti penduduk tempatan

Satu tips keselamatan yang berguna untuk wanita, mempelajari kod pakaian tempatan sebaik sahaja anda tiba dan membeli pakaian yang sesuai jika perlu boleh mengelak banyak potensi gangguan di negara-negara seperti India sebagai contoh.

Di negara-negara Islam, memakai tudung untuk perlindungan anda sendiri juga sebagai tanda menghormati budaya dan adat resam tempatan, jadi bacalah dan datang dengan persediaan.

Kit pertolongan cemas untuk diri anda

4. Kit pertolongan cemas untuk diri anda

Perkara terakhir yang anda mahu daripada bercuti adalah luka kecil yang berpunca daripada keterujaan anda ketika berada di pantai dan bermain batu karang sehingga menyebabkan anda terluka.

Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk membawa kit pertolongan cemas kecil dengan plaster, penghalau nyamuk dan ubat cirit-birit dalam pek anda.


Artikel Berkait : Tip Untuk Wanita Yang Melancong Secara Solo


Ianya yang kecil dan ringan akan membantu anda mengelakkan banyak situasi yang tidak menyenangkan; kami mencadangkan Gelert – sekotak kit padat yang kecil mempunyai semua yang anda perlu membantu diri anda di jalan raya.

Satu lagi tip penting adalah untuk sentiasa membawa lampu suluh kecil, hanya dalam kes anda berada dalam lorong paling gelap di Delhi. Kami mengesyorkan Maglite Solitaire yang begitu kecil dan boleh di klip pada cincin kekunci anda.

Salinan Pasport dan Visa

5. Tips Keselamatan – Salinan Pasport dan Visa

Sebelum anda pergi mana-mana, pastikan seseorang tahu di mana anda, dan mempunyai salinan jadual perjalanan anda.

Ia juga merupakan idea yang baik untuk meninggalkan salinan pasport anda dan mana-mana visa dengan ahli keluarga yang dipercayai atau rakan sekiranya berlaku kes anda hilang, dicuri atau diabaikan semasa berlaku rampasan kuasa tentera.

Satu lagi idea yang lebih baik adalah dengan mengimbas butiran anda dan salinan e-mel untuk diri supaya anda boleh mencetaknya keluar ketika dalam perjalanan. Simpan butiran nombor pihak kedutaan untuk digunakan nanti.

Gunakan pengetahuan penduduk tempatan

6. Gunakan pengetahuan penduduk tempatan

Pengetahuan yang paling berharga yang anda boleh dapatkan adalah sentiasa datang daripada penduduk tempatan.

Apabila tiba di tempat yang baru, cuba dan cari seseorang yang anda boleh percayai. Dia mungkin boleh menjadi pemandu pelancong, wakil anda, atau pemilik gerai tempatan.

Nasihat mereka benar-benar boleh menjadi penyelamat dan membantu anda mengelakkan sebarang keadaan yang sebenarnya tidak berbahaya (dan juga memberitahu kepada anda tempat terbaik untuk makan, minum dan bergembira!).

Bawa gambar anak-anak anda

7. Perjalanan keluarga? Bawa gambar anak-anak anda

Jika anda melancong bersama konvoi keluarga dan mempunyai beberapa orang anak untuk dibawa, pastikan anda mempunyai beberapa gambar terbaru setiap seorang jika mereka hilang bersiar-siar di luar tanpa sedar.

Bunyi amat menakutkan dan mengejutkan bukan? ketahuilah bersedia untuk sebarang kemungkinan buruk berlaku adalah lebih baik bagi keselamatan ahli keluarga anda.

Untuk mencetak dan menyimpan di dompet, gambar di dalam smartphone malahan apa cara sekalipun anda boleh lakukan bagi mendapatkan salinan gambar kecemasan ini bagi tujuan mencari.

Bayangkan perkara ini berlaku pada waktu ramai orang, jalan yang sibuk dan anda akan mula melihat bahawa gambar-gambar ini akan menjadi sangat penting untuk mencari orang yang tersayang.

CUMA SEMINGGU SEKALI
Dapatkan tips & info travel terus ke email anda
Maklumat anda adalah sulit dan tidak akan dikongsi.