Pulau Easter Chile: Travel Sambil Membongkar Rahsia Tamadun Misteri

Walaupun secara teknikal dimiliki oleh bangsa Chile, Pulau Easter terletak di tengah-tengah Lautan Pasifik. Asalnya dipanggil Te Pito O Te Henua, atau pusat dunia, Pulau Easter merupakan salah satu tempat yang paling jauh di dunia.

Walaupun lokasi yang jauh, atau mungkin kerana itu, Pulau Easter merupakan destinasi menarik yang telah menarik minat ramai pelancong dan traveler setiap tahun.

Walaupun patung ikonik yang dipanggil Moai merupakan apa yang terkenal dengan pulau ini, terdapat pelbagai perkara boleh dilakukan, dilihat dan diterokai di Pulau Easter.

Rapa Nui

Pulau Easter disebut sebagai Rapa Nui oleh penduduk Polinesia di situ. Nama Inggeris iaitu Pulau Easter diberikan pada tahun 1722 apabila kapal Belanda menemui pulau tersebut pada hari “Easter Sunday”.

Sejarah pulau tersebut berada jauh di belakang daripada abad ke-18. Tetapi, bukti telah mengatakan bahawa Pulau Easter telah diduduki antara 700 dan 1100 Masihi, dan pada 1600 Masihi, populasi pulau itu meningkat sehingga 15,000.

Keindahan Pulau Easter

Sewaktu Belanda melawat tamadun Pulau Easter, ianya sudah berada dalam penurunan yang drastik akibat lebihan penduduk, penebangan hutan dan eksploitasi sebuah pulau yang kecil dengan sumber-sumber semula jadi yang terhad.

Patung-patung masih lagi berdiri tegak ketika lawatan Roggeveen, tetapi semasa lawatan James Cook pada tahun 1774, banyak telah dilaporkan diruntuhkan. Kebanyakannya telah dibuang kerana konflik antara puak-puak disitu.

Kira-kira 50 Moai telah didirikan semula sejak akhir-akhir ini.

Pulau Easter

Pada hari ini, Pulau Easter merupakan destinasi yang menarik dan berkaitan dengan budaya yang menjadi releven dengan industri pelancongan yang berkembang maju.

Hanya separuh daripada penduduk disitu merupakan penduduk asal pulau itu dan budaya tempatan masih lagi ada. Selebihnya merupakan Moai yang masih lagi mempunyai mitos disekeliling keluarga tentang gua yang dijaga oleh dewa dipanggil aku-aku dan lebih 4,000 Petroglyphs serta ukiran kayu yang terperinci.

Walaupun lokasi yang terpencil, perjalanan ke sana amat mudah daripada apa yang anda jangka. Penerbangan biasa boleh didapati dari Chile dan Tahiti.

Pemandangan Pulau Easter Rap Nui

Advertisment

Pulau Easter merupakan kawasan lembap dan beriklim subtropika. Jadi, anda boleh jangka suhu yang agak panas sepanjang tahun. Walau bagaimanapun, dengan lokasi di Hemisfera Selatan, masa yang paling sejuk dalam tahun di Pulau Easter adalah antara bulan Jun dan Ogos atau musim sejuk di rantau itu.


Artikel Menarik : Machu Picchu Misteri Bandar Hilang Inca


Lawatan ke Pulau Easter tidak lengkap tanpa melihat Moai, atau patung-patung ikonik yang diletakkan dipanggil Ahu. Apa yang datang dengan kejutan kepada pelancong adalah Moai yang banyak di sekitar pulau.

Anakena

Anakena iaitu pantai pasir putih yang cantik merupakan rumah kepada tujuh patung Moai.

Pemanduan di sepanjang pantai ini akan menawarkan banyak pemandangan Moai, tetapi boleh dikatakan tempat yang terbaik untuk berhenti dan melihat koleksi besar patung adalah di Rano, Raraku.

Tasik Caldera Pulau Easter

Ianya merupakan sebuah kuari di mana batu-batu dikumpul untuk membuat Moai dan lereng bukit itu masih dipenuhi dengan patung-patung dalam pelbagai proses penyiapan.

Ahu terbesar atau platform untuk Moai ion Pulau Easter adalah Ahu Tongariki. Disini, 15 patung didirikan berturut-turut menghadap kampung yang musnah dan dua daripadanya masih dalam keadaan asal.

Ahu Terbesar Pulau Easter

Perlu diingat bahawa tempat-tempat seperti Orongo, Rano Raraku dan banyak lagi adalah sebahagian daripada Taman Negara Rapa Nui, dan pengunjung perlu membayar bayaran masuk untuk destinasi ini sama ada secara individu atau sebagai sebahagian daripada pas komprehensif yang terdapat di lapangan terbang.

Moai

Bandar utama di Pulau Easter adalah Hanga Roa yang juga merupakan lapangan terbang di pulau itu.  Hanga Roa merupakan tempat majoriti penduduk tempatan tinggal dan juga tempat untuk pelawat menginap sambil menerokai pulau ini.

Pulau Easter dari Langit

Salah satu tarikan di bandar tersebut ialah Muzium Antropológico Sebastián Englert, yang melakukan tugas yang hebat memperkenalkan sejarah Pulau Easter, menerangkan tentang budaya mereka dan memaparkan artifak penting seperti replika tablet Rongo-Rongo.

Tablet ini masih lagi diselubungi misteri dan hieroglyphics tertulis tidak boleh ditafsirkan dan diberikan kepada orang Hotu Matua.

Advertisment
CUMA SEMINGGU SEKALI
Dapatkan tips & info travel terus ke email anda
Maklumat anda adalah sulit dan tidak akan dikongsi.