Percutian Bermasalah: 11 Perkara Yang Paling Ngeri Boleh Berlaku

Daripada cuaca buruk kepada hotel berhantu dan kehilangan bagasi, 13 perkara yang anda benar-benar tidak mahu alami dalam perjalanan anda yang seterusnya.

Cuti sepatutnya mejadi masa untuk ‘lari dari semua perkara’ – tetapi kadang-kadang anda merasakan satu-satunya perkara yang perlu anda ‘lari dari’ adalah hari cuti itu sendiri.

Terdapat frasa tertentu yang terjamin untuk meletakkan stress dalam perjalanan anda; dari berita mengenai status penerbangan anda hingga ke kengerian hotel.

Berikut adalah 13 perkara yang paling teruk untuk dialami apabila anda bercuti:


1. “Penerbangan anda dibatalkan/ditangguhkan”

Tiada yang cukup mengecewakan apabila melihat maklumat penerbangan lapangan terbang dan melihat perkataan ‘D’ – DIBATALKAN.

Anda telah mengembara selama tiga jam untuk pergi ke lapangan terbang dan kini anda tersekat.

Adakah anda berdiri dalam barisan yang dahsyat dan memberi sebab dengan kakitangan syarikat penerbangan itu atau hanya pulang ke rumah?

Status ‘tertangguh’ di atas kapal tidak lebih baik – terutama apabila masa ditangguhkan seolah-olah akan naik dan bukan ke bawah.

Apa yang lebih buruk adalah apabila anda sedar bahawa pesawat itu tidak tiba di lapangan terbang itu lagi.

2. “Anda perlu menemani saya untuk siasatan lanjut”

Penerbangan anda dibatalkan

Frasa ini yang tidak ingin sesiapa sahaja dengar di lapangan terbang. Anda datang dari jauh untuk percutian dengan aman dan tiba-tiba seorang pegawai memutuskan bahawa dia tidak suka melihat anda dan mula mengatakan anda perlu disoal siasat.

Mungkin ia adalah hakikat bahawa pasport anda tidak diperbaharui selama sembilan tahun dan janggut anda mula tumbuh dan berat anda semakin menaik.

Mari kita bersikap jujur – anda tidak kelihatan seperti gambar anda tapi itu memang anda! Masa untuk pergi ke gym selepas anda bercuti.


3. “Hotel sedang diubahsuai dan saya risau ia mungkin agak bising”

Anda tiba di resort dan suhu mencecah 40 darjah Celsius. Ia merupakan penerbangan yang panjang dan anda mula untuk mendapatkan tidur yang selesa.

Laman sesawang hotel tidak memberitahu tentang pengubahsuaian di hotel itu. Anda berusaha untuk mendengar apa yang kakitangan hotel di bahagian pendaftaran ingin katakan kerana bunyi mesin yang kuat.

Jangan lupa penyumbat telinga.

4. “Bilik anda berhantu, tapi jangan risau kerana ia merupakan hantu yang baik”

Bilik Berhantu

Hahaha… Oh hebat! Anda tidak merasa takut kerana tidak memikirkan ‘hantu momok’ melawat anda pada waktu malam.

Anda begitu teruja mengenai prospek sebuah hotel abad ke-19 “ia akan menjadi sangat romantik dan menarik,” dan memberitahu pasangan anda.

Selepas menempah hotel itu, anda ternampak perkataan ‘berhantu’ dalam ulasan dan memutuskan untuk tidak menyiasat lebih lanjut.

Selepas sampai ke hotel, barulah kakitangan hotel mengatakan ‘berita baik’ dimana anda ditempatkan di salah satu ‘bilik popular’ dan jika anda bernasib baik, mungkin terlihat kelibat ‘momok’ di kerusi goyang pada pukul 3 pagi!

Jangan risau, ia merupakan hantu yang baik.

5. “Tempahan anda tidak muncul pada sistem dan baucer anda tidak sah”

Anda sampai lambat dan hotel itu sangat menarik. Anda tidak sabar untuk dapatkan masa yang baik disana. Baucer hotel siap sedia untuk diberikan, tetapi ada masalah besar.

Untuk sebab-sebab tertentu, baucer anda tidak sah dan tempahan anda tidak dibuat.

Kakitangan hotel cuba dan pastikan duit anda tidak diambil, tapi malangnya tempahan hotel sudah penuh, jadi anda perlu pergi ke hotel yang lebih kecil beberapa batu jauhnya. Mimpi buruk!


6. “Biasanya di tempat ini tidak hujan, tetapi minggu ini hujan selalu turun lebih daripada hujan yang kami alami dalam lima tahun yang lalu.”

Travel semasa musim hujan

Anda lari dari negara untuk melarikan diri daripada cuaca lembap yang buruk dan payung pasti tidak berada di dalam senarai pembungkusan anda.

Tidak juga kasut but. Anda mengharapkan untuk berjalan keluar dari lapangan terbang dan menyambut matahari yang nyaman, tetapi sebaliknya ia hujan lebat dan tidak ada tanda-tanda ia akan hilang.

Advertisment

Kakitangan hotel sangat gembira kerana ia telah menjadi ‘musim panas yang sangat kering’ dan mereka tidak pernah melihat hujan lagi.

Nampaknya seminggu anda berada di dalam bilik hotel itu. Harap mereka mempunyai saluran TV yang baik … urghh…


Artikel Berkait: 9 Masalah Biasa Semasa Travel dan Cara Menyelesaikannya


7. “Saya belum dapat pasport tersebut – saya fikir AWAK yang dapat pasport …”

Oh hujah di lapangan terbang! Kita semua memiliknya. Apabila anda hendak pergi berjalan sebagai pasangan, salah seorang daripada anda perlu sentiasa bertanggungjawab bagi dokumen perjalanan.

Malangnya, jika anda perlu bertolak awal pada waktu pagi, ia mudah untuk lupa. Jika anda mendapati diri anda perlu berhujah – ingat untuk memeriksa semua poket anda terlebih dahulu sebelum melontar tuduhan …


6. “Kadar harga bilik anda tidak termasuk $ 5 yuran perkhidmatan sehari ditambah dengan cukai bandar $ 15, $ 10 untuk bayaran resort … dan kami perlu meletakkan caj $ 50 pada kad anda untuk ‘sampingan’. Selain itu… sarapan pagi tidak termasuk sekali. Adakah anda suka?”

Caj tersembunyi semasa travel

Kita fikir, kita mempunyai ‘perjanjian’ sehingga kita sedar tentang semua tambahan yang tersembunyi.

Mereka tidak lagi tersembunyi apabila anda sudah sampai. Apa maksud ‘bayaran resort’ sebenarnya?

Anda cuba mencari sebab dengan lelaki yang sombong semasa daftar masuk, tetapi dia tahu sepenuhnya bahawa dia merobek anda.

Anda menyerahkan kad kredit dan sedia menerima kekalahan.


7. “Ah…problemo…”

Anda tidak perlu untuk bercakap bahasa tempatan untuk mengetahui bahawa mana-mana ayat yang bermula dengan ‘ah … problemo’ tidak akan memberikan petanda yang baik.

Sama ada ia berkenaan dengan hotel, teksi, restoran, pengangkutan atau membeli-belah – anda boleh yakin bahawa mana-mana ungkapan di landasan ini akan menyebabkan sakit kepala.

8. “Saya telah jatuh cinta dengan pelayan, saya mahu perceraian!”

Perceraian Semasa Travel

Percutian ini sepatutnya menjadi bulan madu yang kedua. Bagi anda, ia berjalan dengan baik, sehingga isteri anda mengatakan: “Saya mendapat lebih banyak perhatian daripada Imran si pelayan semasa dua hari lepas daripada layanan yang awak telah berikan kepada saya sejak 10 tahun lalu.

Dia bertanya kepada saya untuk bersama dengan dia, kami telah membuat persetujuan. ” Anda cuba dan katakan bahawa “satu-satunya perhubungan yang dia dapat dengan awak adalah dompet saya,” tetapi dia terperangkap terhadap perhatian, kata-kata manis daripada seorang yang profesional dan berkata dia bersedia untuk perceraian. Percutian daripada neraka … Ah, mungkin saja ini tidak berlaku kepada anda tetapi realitinya boleh berlaku.


9. “Saya minta maaf kami tidak menerima kad kredit”

Kadang-kadang rasa lapar mengambil alih. Anda melihat menu yang bagus dalam tetingkap restoran dan sebelum tahu, anda duduk dan membuat pesanan seperti biasa.

Masalahnya anda tidak membawa apa-apa wang tunai dan anda bergantung kepada andaian bahawa mereka akan terima kad kredit.

Apabila bil datang, anda sedar ia adalah tunai sahaja, tiada ATM berhampiran dan pelayan itu kelihatan marah.

Bersedia untuk membasuh pinggan-mangkuk atau tinggalkan jam tangan mahal anda dengan dia semasa anda kembali ke bilik hotel. Sangat sakit …huhu

10. “Maaf, bagasi anda masih berada di Malaysia … kami akan cuba mendapatkan bagasi anda dalam beberapa hari akan datang”

Bagasi tertinggal

Selepas penerbangan yang panjang, satu-satunya perkara yang perlu dibimbangkan adalah semasa mendapatkan bagasi, kemudian pergi terus ke hotel.

Ketika anda terperangkap merenung karusel yang kosong selama 45 minit – anda tahu ada sesuatu yang tidak kena.

Kakitangan lapangan terbang cuba untuk mencari beg anda dan akhirnya dapat mengesan – ia masih di Kuala Lumpur.

Percutian anda hanya seminggu dan jarak hotel adalah tiga jam dari lapangan terbang. Amat beruntung bahawa anda mempunyai pakaian di dalam bagasi tangan anda.

Mungkin untuk meredakan kesan tersebut anda boleh mengetahui adakah anda berhak mendapat pampasan?


11. “Restoran hotel ditutup – kami mengalami wabak keracunan makanan malam tadi”

Selepas seharian bersantai di pantai, anda kelaparan dan tidak sabar menunggu untuk terjah bufet hotel.

Pun begitu seronok malam tadi tetapi kemudian anda melihat papan tanda besar bertulis: ‘restoran ditutup sehingga diberitahu kelak’.

Apabila anda bertanya lagi,yang dimaklumkan bahawa terdapat wabak besar keracunan makanan malam tadi dan beberapa orang telah melaporkan ‘wabak tersebut’. Jangan fikir tentang sardin yang anda makan …

Advertisment
CUMA SEMINGGU SEKALI
Dapatkan tips & info travel terus ke email anda
Maklumat anda adalah sulit dan tidak akan dikongsi.