Meroë Piramid Sudan: Misteri Metropolis Kerajaan Kush

Bandar kuno Meroë terletak di timur tebing Sungai Nil, timur laut Khartoum, Sudan. Ia merupakan metropolis kaya Kerajaan Kush untuk beberapa abad.

Meroë merupakan kediaman raja-raja antara 592 dan 350 sebelum masihi. Tapak tersebut mengandungi lebih 200 piramid, yang dikenali sebagai piramid Nubian kerana saiz dan bahagiannya.

Ianya merupakan asas sebuah kerajaan yang harta bendanya datang dari industri besi dan juga hasil perdagangan antarabangsa dengan India dan China.

Besi merupakan sumber yang sangat penting pada masa itu dan pekerja besi Meroë merupakan antara yang terbaik di dunia.

Wikimedia / Fabrizio Demartis

Selain itu, Meroë juga mengeksport barang kemas, tembikar dan tekstil kepada rakan dagangnya. Selain menjadi pusat politik, ianya juga merupakan pusat keagamaan yang penting kerana boleh dilihat mempunyai banyak kuil dan piramid disana.

Pada tahun 1821, Frederic Cailliaud merupakan yang pertama membawa pengetahuan Meroë ke Eropah apabila beliau menerbitkan ilustrasi runtuhan itu.

Meroe Pyramids

Wikimedia / Fabrizio Demartis

Karl Lepsius memeriksa runtuhan itu dengan lebih terperinci pada tahun 1844, dan beliau menghantar lakaran, pelan dan barang antik ke Berlin. Penggalian dan pemulihan runtuhan itu diteruskan sehingga ke hari ini.

Terdapat banyak tempat boleh dilihat apabila pengembara datang ke Meroë di Sudan. Terdapat hampir 200 piramid di tapak perkuburan purba Kerajaan Merotic, di mana raja-raja bersemadi.

Advertisment

Piramid itu lebih kecil daripada piramid di Mesir, tetapi jumlah yang banyak membuatkan piramid itu sama hebat dengan piramid Mesir.

Meroe Westfriedhof

Wikimedia / TrackHD

Ianya dibina menggunakan blok pasir dan lebih curam daripada piramid Mesir. Pemburu harta karun memusnahkan banyak piramid Meroë pada abad ke-19.

Sebahagian daripada gereja pengebumian dan dinding tiang, merupakan rumah kepada ukiran asli yang sangat menarik.

Walaupun pengaruh Mesir yang kuat dalam patung-patung yang ada, terdapat juga pengaruh Merotic, terutama pada pakaian dan penampilan raja-raja dan permaisuri di arca tersebut.

Meroe

Flickr / Retlaw Snellac

Beberapa tempat telah dibongkar pada tahun 1905 dan dibahagikan oleh Muzium British dan muzium di Khartoum.

Pada tahun 1910, John Garstang mula menggali busut dijumpai di dalam bandar. Hasil daripada usaha beliau, lebih banyak runtuhan istana dan beberapa kuil ditemui.

Meroe Piramid Sudan

Wikimedia / Fabrizio Demartis

Menyimpan dan melindungi piramid dan monumen lain yang merupakan sebahagian daripada tapak tersebut, adalah langkah pertama dalam menarik pelancong datang ke Meroë.

Sesiapa sahaja yang melawati tapak itu tidak akan kecewa. Berjalan di antara banyak piramid dan monumen lain yang telah terbongkar membolehkan pelawat melangkah ke masa yang hanya beberapa sahaja diberi peluang untuk mengalami perasaanya.

Advertisment
CUMA SEMINGGU SEKALI
Dapatkan tips & info travel terus ke email anda
Maklumat anda adalah sulit dan tidak akan dikongsi.