Melancong ke Switzerland: 10 Tempat Menarik Untuk Travel

Bercita-cita untuk melancong ke Switzerland? Switzerland adalah sebuah negara kecil yang duduk di tengah-tengah Alps, memberikan pandangan 360 darjah di mana sahaja seseorang itu berada.

Banyak tasik juga telah ditambah dalam gambar poskad rupa negara ini, yang mana warganegara yang terkenal mungkin dari fiksyen Heidi.

Dari tebing ke padang rumput alpine, Switzerland mempunyai kesemuanya. Gambaran keseluruhan tempat menarik untuk dilawati di Switzerland:

10. Interlaken

Interlaken

Interlaken pernah dikenali sebagai pusat membuat jam, tetapi hari ini ia lebih popular sebagai resort pelancongan.

Pelancong mula datang ke Interlaken pada awal tahun 1800 untuk menghirup udara segar dari gunung dan mengambil bahagian dalam rawatan spa.

Popularitinya hanya berkembang bermula dari situ. Menawarkan pemandangan cantik tiga gunung Swiss terkenal iaitu Eiger, Jungfrau dan Monch.

Bandar ini popular dengan kawasan perkhemahan untuk aktiviti luar sekitar Bernese Oberland Alps.

Pelancong yang mencari sesuatu yang berbeza untuk dilakukan boleh mendaftar untuk satu atau dua kelas di sebuah sekolah ukiran kayu.

Pelancong yang lapar boleh mencuba “raclette”, hidangan klasik Swiss diperbuat daripada keju.

9. Lausanne

Lausanne

Para atlet dengan aspirasi Olimpik boleh menikmati lawatan ke Lausanne, sebuah bandar indah yang merupakan kedua terbesar di Tasik Geneva, kerana ia merupakan rumah kepada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa.

Lausanne juga adalah pintu masuk untuk beberapa cerun ski terbaik di dunia jika melancong ke Switzerland.

Sebahagian daripada Riviera Swiss, Lausanne menjadi popular dengan penulis sepanjang zaman termasuk Lord Byron, Shelleys dan Ernest Hemingway.

Terletak di sektor berbahasa Perancis Switzerland, Lausanne mempunyai gereja yang mengagumkan dan pasar yang menarik.

8. Geneva

Geneva

Geneva adalah sebuah bandar di mana pengaruh antarabangsa mempunyai pemerintahan tertinggi.

Ia adalah rumah kepada Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah dan Ibu Pejabat Eropah Bangsa-Bangsa Bersatu, dan juga 20 pertubuhan antarabangsa yang lain.

Pelancong yang cintakan alam sekitar akan mendapati bahawa Geneva adalah bandar hijau dengan 20% tanahnya dikhaskan untuk taman dan dapat nama samaran “bandar taman.”

Pemandangan yang cantik termasuk Katedral St. Pierre di mana John Calvin memberikan ucapan terkenal dan ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Geneva juga tempat yang terbaik untuk diterokai dengan menggunakan basikal atau menaiki bot di Tasik Geneva.

7. Zurich

Zurich

Bandar terbesar di Switzerland, Zurich akan menarik perhatian pelancong dengan kepentingan budaya kerana ia mempunyai lebih 50 muzium dan lebih 100 galeri seni.

Apabila pelawat merasa bosan dengan membeli-belah barangan berjenama Swiss yang terkenal di peringkat antarabangsa, mereka boleh menaiki bot di Tasik Zurich atau mendaki gunung yang berhampiran.

Bandar ini juga mempunyai jumlah kelab malam yang banyak untuk para pelancong. Tidak boleh dilepaskan juga adalah Muzium Nasional Swiss terletak di sebuah istana dan khusus untuk sejarah budaya Switzerland.

6. Zermatt

Zermatt

Zermatt merupakan pekan kecil yang terkenal dengan ski dan mendaki gunung kerana kedudukan yang berhampiran dengan Matterhorn, salah satu gunung tertinggi di Switzerland.

Kereta kabel yang digunakan untuk membawa pemain ski sehingga ke gunung di musim sejuk dan pejalan kaki pada musim panas.

Zermatt adalah pekan yang baik untuk berjalan kaki ke pelbagai jenis kawasan kerana kenderaan petrol tidak dibenarkan.

Advertisment

Semua jenis kenderaan yang berada di dalam bandar perlu dijana dengan kuasa bateri.

Malangnya bagi pelawat, ia mengambil masa 30 minit atau kurang untuk bergerak ke kawasan yang lain. Pekan ini boleh diakses melalui laluan kereta api yang disambung ke dunia luar.

5. Rantau Jungfrau

Rantau Jungfrau

Jika melancong ke Switzerland, rantau Jungfrau merupakan salah satu tempat yang menarik untuk dilawati di Switzerland pada musim panas atau sejuk.

Satu atau dua abad yang lalu, kawasan Alps ini hanya dikunjungi oleh pengembara tegar yang mahu bermain ski atau memanjat gunung.


Artikel Menarik: Melancong ke New Zealand: 10 Tarikan Travel


Sekarang, terima kasih kepada rangkaian kereta api yang luas dan laluan pejalan kaki dan basikal yang diselenggara dengan baik, kawasan ini boleh diakses oleh pelbagai jenis pelancong.

Rantau Jungfrau mempunyai empat bandar indah: Grindelwald, Murren, Lauterbrunnen, dan Wengen, dan tiga gunung: Eiger, Mönch dan Jungfrau.

Salah satu perjalanan kereta api yang indah di Switzerland ialah Jungfraubahn yang mengambil pelawat dari gunung Kleine Schedegg melalui Eiger dan Mönch sehingga ke Jungfraujoch.

4. Lugano

Lugano

Lugano telah digelar “Monte Carlo of Switzerland,” kerana popularitinya semakin meningkat dengan selebriti.

Bandar ini terletak di Tasik Lugano, dalam bahagian seksyen berbahasa Itali di negara alpine ini.

Lugano yang diberi musim panas bermula sejak abad ke-9. Bandar ini merupakan rumah kepada beberapa tapak warisan Swiss, termasuk tiga gereja, dua perpustakaan dan beberapa buah muzium.

Rumah kepada pelbagai institusi kewangan, bandar ini juga menjadi tuan rumah kepada festival tahunan muzik klasik, Festival Lugano pada musim panas.

3. Tasik Geneva

Tasik Geneva

Salah satu tasik terbesar di Eropah, Tasik Geneva terletak di laluan sungai Rhone pada sempadan antara Perancis dan Switzerland.

Selain daripada bandar Geneva, destinasi di rantau Tasik Geneva sama ada dalam Kanton Swiss Vaud atau jabatan Perancis Haute Savoie.

Geografi kawasan adalah berbeza-beza, dengan pergunungan Jura di utara, dataran berbukit di tengah dan Alps di barat daya.

Tarikan utama di sini adalah bandar-bandar yang elegan dan bandar-bandar sekitar tasik, peluang untuk bermain ski dan mendaki di kedua-dua banjaran gunung dan sudah tentu tasik itu sendiri.

2. Lucerne

Lucerne

Lucerne yang terletak di seksyen berbahasa Jerman Switzerland, adalah sebuah bandar yang mempunyai segala-galanya: kehidupan di bandar, tasik dan gunung.

Dianggap sebagai salah satu bandar tercantik di dunia, Lucerne terkenal dengan Jambatan Gereja abad ke-14 dan Menara Air yang dikatakan monumen paling cantik untuk diambil gambar di Switzerland.

Ini adalah tarikan penting jika melancong ke Switzerland. Satu lagi monumen terkenal adalah Lion Dying, yang diukir daripada batu untuk menghormati tentera upahan Swiss yang meninggal dunia di Perancis pada 1792.

Pelawat yang lapar boleh mencuba “Luzerner Chügelipastete”, makanan tempatan yang istimewa dibuat daripada pastri puff, daging lembu muda dan cendawan yang dicurah sos krim.

1. Melancong ke Switzerland, Bern

Bern

Bern adalah sebuah bandar zaman pertengahan yang indah yang mempunyai sejarah yang bermula sejak abad ke-12, walaupun ia tidak menjadi sebahagian daripada Gabungan Swiss sehingga abad ke-16.

Tarikan yang paling terkenal adalah Zytglogge, menara jam purba dengan boneka bergerak.

Tapak lain yang popular termasuk Munster, katedral Gothic yang naik dari bandar lama, dan dewan bandar itu.

Beruang itu adalah simbol Bern, dengan beberapa disimpan di sebuah lubang terbuka. Pembeli akan menghargai bandar lama yang mempunyai arked sepanjang empat batu, menjadikannya salah satu daripada kawasan membeli-belah terpanjang dilindungi di Eropah.

Advertisment
CUMA SEMINGGU SEKALI
Dapatkan tips & info travel terus ke email anda
Maklumat anda adalah sulit dan tidak akan dikongsi.